Međunarodna recenzija nije bitno promijenila ocjenu ekonomičnosti drugog bloka Krškog

Bez autora
Oct 23 2024

Međunarodna neovisna revizija ulaznih podataka za ekonomsku analizu projekta NEK 2 nije bitno promijenila prvotnu ocjenu njegove ekonomske isplativosti.

Nakon revizije, vrijednost investicije bez troškova financiranja procjenjuje se na 9,6 do 15,4 milijarde eura. U Genu energiji smatraju da ima smisla nastaviti projekt, uz vrlo pomnu analizu rizika.

Provedena je međunarodna neovisna revizija ulaznih podataka za ekonomsku analizu projekta nove nuklearne elektrane Krško (NEK 2), koju je u svibnju predstavila tvrtka Gen energija kao trenutno jedini investitor u NEK 2. od strane revizorske kuće Ernst&Young i francuske konzultantske tvrtke Assystem, specijalizirane za nuklearni sektor.

Sudeći prema rezultatima pregleda, koje su danas novinarima prezentirali predstavnici obiju tvrtki, i procijenjeni investicijski i operativni troškovi koje koristi Gen energija su u prihvatljivom rasponu, odn. u skladu s trenutnim standardima i iskustvom. Recenzenti nisu prepoznali neprihvatljive ocjene.

Iako su procijenjeni troškovi povezani s radom i razgradnjom u potpunosti u skladu s međunarodnim standardima, još uvijek postoji element neizvjesnosti u troškovima financiranja i kapitalnog održavanja, kao i troškovima materijala, usluga i nuklearnog goriva. Naime, više podataka bit će dostupno tek nakon pregovora s dobavljačima, izrade financijske konstrukcije i ostalih daljnjih faza projekta do konačne investicijske odluke koja se očekuje 2028. godine.

Neovisni recenzenti predlažu da se u budućnosti smanji neizvjesnost oko ovih otvorenih troškova, započne dijalog s dobavljačima, formira što šira financijska konstrukcija i maksimiziraju širi pozitivni učinci projekta na nacionalno gospodarstvo. Lokalni opskrbni lanac koji dobro funkcionira i kvalificirano osoblje značajno doprinose smanjenju rizika.

Troškovi će značajno ovisiti o odabranoj tehnologiji reaktora i drugim pripadajućim tehnološkim elementima, kao io načinu financiranja. Ovdje su recenzenti naglasili da je trošak financiranja značajno diktiran učinkovitošću upravljanja projektom. Prema iskustvu, godinu dana kašnjenja velikih reaktorskih projekata, kakav je planiran u Krškom, donosi oko pola milijarde eura dodatnih troškova.

Recenzenti također ističu da se prihvatljivi rizik financiranja nuklearnih projekata ne može postići nigdje bez uloge države. Prednost Slovenije vide u tome što već ima nuklearnu elektranu i pripadajuće znanje i stručnost.

Na temelju pregleda u Genu je izvršena revizija svibanjske ekonomske analize. Nisu bitno promijenili procijenjene troškove investicije. S druge strane, na pr. neznatno snižena procjena operativnih troškova, manja je i procijenjena cijena produljenja vijeka trajanja nove nuklearke sa 60 na 80 godina.

Bez obzira na odabranu snagu reaktora (1000 megavata (MW), 1250 MW ili 1650 MW), ukupni investicijski trošak Jeke 2 isključujući troškove financiranja za standardni dizajn reaktora procijenjen je na 7625 eura po kilovatu (KW). Troškovi zbog specifičnosti lokacije u Krškom (uglavnom zbog seizmičke nadogradnje lokacije i nadogradnje sklopke) iznose oko 1000 eura po KW. Ostali i nepredviđeni troškovi trebali bi iznositi 763 eura po KW. Sve ove brojke su u stalnim cijenama od 1. siječnja 2024.

Ukupno revidirana ukupna procijenjena vrijednost investicije NEK 2 u "ovogodišnjim eurima" i bez troškova financiranja kreće se između nešto manje od 9,6 milijardi eura i gotovo 15,4 milijarde eura. U svibnju je raspon bio od 9,3 do 15,4 milijarde eura. Prema procjenama, većina investicijskih troškova nastala bi između 2033. i 2038. godine.

Prema riječima Krune Abramovića iz Gena, u usporedbi s nekim drugim najavljenim nuklearnim projektima i programima diljem Europe, te su procjene konzervativne, odnosno veće. Isto vrijedi iu usporedbi s izvornim procjenama nekih nuklearnih projekata koji su u dovršenju. Među razlozima viših ocjena naveo je da je u Krškom planiran samo jedan reaktor, zbog čega se gubi učinak ekonomije razmjera, te nešto veće troškove prilagodbe na seizmičku aktivnost na području Krškog.

Cijena koštanja električne energije iz NEK 2, odnosno cijena bez uključenih troškova financiranja, procjenjuje se u rasponu od 41,9 eura po megavat satu (MWh) za reaktor od 1650 MW do 45,6 eura za reaktor od 1000 MW.

S obzirom na potrebnu realnu isplativost projekta, koja se trenutno u Genu procjenjuje na 2,3 posto, prosječna cijena električne energije tijekom rada trebala bi biti negdje između 65 i 70 eura po MWh. Ekonomska procjena pretpostavlja dugoročnu cijenu električne energije od 75 eura po MWh.

Cijena električne energije inače je najveći faktor rizika za gospodarstvo. Osim toga, to također značajno diktiraju investicijski troškovi i troškovi financiranja, kao i samo vrijeme izgradnje. kašnjenja u izgradnji. Prema analizi koju je proveo Geno, dvije trećine scenarija su takve da projekt pokriva sve troškove, a donosi i koristi, dok jedna trećina scenarija znači gubitke. Međutim, potencijalne koristi trebale bi biti veće od mogućih gubitaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik